H.264 pengekodan melalui teknologi baru

- May 06, 2016 -

Menggunakan algoritma H.264 mampatan video dan H.263 dan MPEG-4 sama, berdasarkan kaedah pengkodan yang bercampur, yang menggunakan intra-frame pengkodan (Intra) dan interframe pengekodan mod pengekodan dua (Inter). Berbanding dengan standard sebelumnya, bagi tujuan meningkatkan kecekapan pengkodan, mampatan nisbah dan kualiti imej, H.264 pengekodan untuk teknologi baru yang berikut:

(1) sistem pengekodan video H.264 terdiri daripada lapisan pengekodan video mengikut fungsi (VCL, lapisan pengekodan Video) dan rangkaian abstraksi lapisan (NAL, lapisan abstraksi rangkaian) dua tahap. VCL digunakan untuk melengkapkan rangkaian video amat mampat, NAL untuk format data video yang piawai yang menyediakan maklumat pengepala untuk pelbagai media penghantaran dan penyimpanan.

(2) advanced intra ramalan, yang mengandungi lebih banyak butiran spatial makro-blok 4 x 4 unjuran dan rantau yang agak rata model 16 x 16, bekas 9 jenis-jenis kaedah ramalan, yang mempunyai 4 jenis kaedah ramalan.

(3) ramalan interframe menggunakan lebih banyak jenis itu dipecahkan, piawaian ditakrifkan dalam 7 pelbagai saiz dan bentuk blok pengsegmenan (16 x 16, dan 16 x 8 dan 8 x 16) dan makro-blok segmen (8 x 8, dan 8 x 4, dan 4 x 8 dan 4 x 4). Dengan menggunakan blok-blok yang lebih kecil dan mudah suai pengkodan mod jangkaan jumlah sisa data dapat dikurangkan, sekali gus terus mengurangkan kelajuan bit.

(4) dengan berketepatan tinggi berdasarkan anggaran usul ketepatan 1/4-piksel.

(5) ramalan rangka rujukan yang pelbagai. Interframe pengekodan, sehingga terdapat 5 berbeza bingkai tugas.


Sepasang:Prinsip-prinsip penyahkod video memantau dan menyemak sistem Seterusnya:tidak